Vyhledávání zboží Informace Partneři
Zde se nacházíte: / EP
Podrobné údaje o zboží

PIVNICA "s/t" | SVINĚ! "s/t" [split 7" EP, 2014]

Kód:
PIVNICA "s/t" | SVINĚ! "s/t" [split 7" EP, 2014]
Česko-slovenské split EP dvou hard core - punkových kapel. [ N ]

Žádné hodnocení.
Připraveno k odeslání
100 Kč
PIVNICA "s/t" | SVINĚ! "s/t" [split 7" EP, 2014]
>>> JOHAN | 2015-02-11 >>> VINYL DISK MUSICK

Česko-slovenská punkooperace

96, 180. 2009. 2014. Numerologům se možná nad podivným začátkem této stati rozzáří očka, ostatní si pak zaklepají na čelo a v očích se jim objeví otázka, zdali je autor při smyslech. Odpověď bych raději přenechal někomu jinému, nicméně ona čísla mají svůj důvod a dokonce smysl. V roce 2009 totiž vyšla předchozí placička (= CD) vodňanské party Svině!, pod stejným labelem jako ta aktuální; 96 bylo katalogové číslo tehdejší bezejmenné nahrávky, 180 je potom numero té loňské. Co lze ze všech těch čísel vyčíst? Inu za prvé, že Papagůjův Hlasatel Records je aktivní label, který za pět let vyprodukoval přes osmdesát nosičů, za druhé že Svině! jsou líné a pětiletka v jejich podání rovná se čtyři skladby, cca 80 vteřin za rok. Bystří matematici si jistě spočítali, že česká strana hraje zhruba sedm minut. Sedm minut, na nichž Svině! servírují svižnou muziku na pomezí hardcore a punku s civilními vokály.

První "Arbeit" se rozjíždí pomaleji, spíše punkově, ale nejde o punk jednoduchý, ale naopak zajímavě proměnlivý, chvilku svižněji, chvilku pomaleji, tu vystrkuje růžky brblající baskytara, kytara (tak trochu skrytě) kvílí, jen bicí mi přijdou monotónní, vždycky chvíli jedou jedno a to samé, pak přijde změna a zase jedna linie... To ale neplatí pro druhou „Hlínu“, která už jasně směřuje do hardcore ranku, sviští v akurátním svižném tempu a vedle rychle ubíhající muziky, k níž bicí sednou dokonale, se mi líbí zpěvy, hlavně zabírá křičený sborový refrén. Ty dvě minuty jsou tak akorát, vejde se do nich i slušné sólíčko. V podobném duchu pílí i "V hospodě", v níž samozřejmě, kromě pohody, se kterou tam pánové posedávají, mají i „Zavíračku“, jak se zove závěrečný štych české strany. Název ale nemá se zavíracími hodinami restaurací nic společného, zavíračka tady znamená přemítání nad čímsi životem, který končí... Muzika je tady asi nejdivočejší, hardcoristi určitě na koncertech rozjedou řádný tanec a i doma mě to nutí když ne do skoku, tak aspoň k pohybu hlavy vpřed a vzad, haha. Myslím, že Svině! na zmíněných sedmi minutách předkládají zajímavější materiál než na minulém CD, alespoň mě baví víc.

Slovenští souputníci Pivnica zařadili na úvod své strany překvapivě češtinu - dialog dvou mužů z filmu Čistá duše - dialog, který má vtipný podtext, končí totiž slovy „problém je především ve vaší hlavě“. Těžko říct, co přesně tím pánové z Bánské Bystrice chtěli říct, ale předpokládám, že tím míří k potenciálním posluchačům a chtějí naznačit, že když se někomu nebude jejich tvorba líbit, tak je to jeho problém. Ne, že by se vnucovali, spíš říkají „ber, nebo nech bejt“. A já to beru, tedy jak to rčení, tak muziku, kterou Pivnica produkuje.

Skladby má ve srovnání s našinci o poznání delší, takže na sedmipalec se vešly jen tři, hudebně ale výrazný rozdíl neslyším, nebýt slovenštiny v textech a trochu jiného zvuku. U toho bych se mohl chviličku zastavit, Pivnica disponuje překvapivě nadupaným soundem, místy zní kytary takřka metalově a kromě šroťáku se mi líbí zvuk všech nástrojů, i kulervoucí baskytary. S tím šroťákem se to má tak, že mi místy přijde trochu „plechový“, což je určitě jen můj problém, protože znám spoustu lidí, kterým se to přesně takhle líbí. Mně se zase líbí muzika, kterou Pivnica produkuje - energický agresivní hardcore - punk, většinou v rychlých tempech, s chytlavými melodiemi a variabilními vokály - jednak hrubým (líbí se mi méně), podruhé normálním (líbí se mi více), a nechybí ani sbory. Za nejlepší považuju hned první "Druhé štádium besnoty", hlavně několikrát se vracející kytarový výjezd podpořený bicí artilerií. "Pod drobnohľadom" mi tak nakopnutá nepřijde, až s blížícím se závěrem chytá díky refrénu dech, třetí do party, "Umierania v hojnosti" zase laťku na stojanech zvedá - sviští podobně jako skladba úvodní. Za poslední roky jsem slyšel nahrávky řady slovenských žánrových kapel, Pivnica rozhodně patří mezi ty nejlepší.

Papagájovy obaly si léta drží velmi slušnou kvalitu, i tento sedmipalec lze v toto směru považovat za zdařilý, už jen tím, že jde o „třípanel“ z kvalitního tuhého papíru, každá kapela má tedy tři klasické strany, dvě na informace a texty, jednu coby titulní stranu. Svině! mají přední cover nakreslený stylem jeskynního muže a zřejmě má znázorňovat (držko)pády po požití čehosi v povalující se láhvi, Pivnica na koláži míchá politiky a civilisty s různými symboly. Mně je milejší jednoduchost Sviní!, na Fica ani na nadšence s americkými vlajkami až tak zvědavý nejsem. Ale v informační části zase vedou naši východní sousedé. Obě kapely mají texty v mateřštině i překlady do angličtiny, Slováci navíc fotku i sestavu, která u Sviní! již tradičně chybí.

Texty jsou u punkových kapel nedílnou součástí písní, možná v některých případech i důležitější než muzika. Snaha „něco“ sdělit je jistě chvályhodná, ale tady u obou kapel narážím na klasická punková témata, která lze heslovitě vyjmenovat: hledání smyslu života, resp. láteření nad tím vlastním, který si asi autor slov představoval jinak (v podstatě všechny čtyři texty Sviní!), společenské poměry / konzumní způsob života, všudypřítomné technologie monitorující každého jedince (tři texty Pivnice). Zpracování textů není žádná hitparáda, v obou případech jde o průměrnou práci.

Cenový alarm

Rádi vás budeme informovat o snížení ceny pod vámi zadanou částku.

Prosím, opište kód:
Napište recenzi
Pro napsání recenze musíte být přihlášen(a).
Nikdo ještě nenapsal recenzi tohoto zboží.
Aktuální zboží PIVNICA "s/t" | SVINĚ! "s/t" [split 7" EP, 2014] PIVNICA "s/t" | SVINĚ! "s/t" [split 7" EP, 2014]
Kód:  
Česko-slovenské split EP dvou hard core - punkových kapel. [ N ]
100 Kč*