Vyhledávání zboží Informace Partneři
Zde se nacházíte: / CD
Podrobné údaje o zboží

ARAN EPOCHAL & TAHLE HUDBA "Doba bronzová" [CD, 2015]

Kód:
ARAN EPOCHAL & TAHLE HUDBA "Doba bronzová" [CD, 2015]
Debutové album AE přišlo po osmi malých singlech a čtyřiceti letech frontmana Adama Nenadála, který se na něm obklopil spoustou hostů. Výsledek je oproti minulosti jinde, respektive dál a evokuje mocného ducha novodobého undergroundu. Zapečetěno.

Žádné hodnocení.
Výrobce: Silver Rocket
Připraveno k odeslání
250 Kč
ARAN EPOCHAL & TAHLE HUDBA "Doba bronzová" [CD, 2015]
Debutové album Aran Epochal přišlo po osmi malých singlech a čtyřiceti letech frontmana Adama Nenadála, který se na něm obklopil spoustou hostů. Výsledek je oproti minulosti jinde, respektive dál a evokuje mocného ducha novodobého undergroundu. Černý tray. Zapečetěno.

>>> BERRY | 2015-10-09 >>> VINYL DISK MUSICK

ARAN EPOCHAL & TAHLE HUDBA "Doba bronzová"

LP (2015 Silver Rocket)

Mimo všechny značený cesty

Aran Epochal rozjel v roce 2008 ságu malých 7" splitů a dušoval se, že velká deska není jeho koncept. Vyšlo osm malých černých desek, z nichž jsme historicky šest recenzovali a projektu fandili, měl hodně do sebe, přirozeně vyžadoval pozornost celé té vlastním srdcem zvolené cesty. Ale jen blbci nemění názory, a i když je nyní 12" debut na světě, je jinej než by posluchač rotující s malými deskami nad plotnou gramofonu vůbec kdy čekal, respektive předsuzoval. Tahle hudba coby doprovodná stopa ruchadla a červenýho lana Aranovo tvorby a vizí, jež se vine celou deskou jak provaz, za kterej všichni táhnou jedním směrem, jest toho jistou příčinou.

Bejt mimoděk namočenej v undergroundu, neznamená tvořit sveřepě a nepřístupně a po staru, ale v případě velké desky plné hostů s vlastním vkladem naopak přirozeně variabilně - a přes vší minimalismus - bez kalkulu vytlouct rozmanité songy podmanivé hlasem a zpěvem na těsno; s hudbou ořezanou na prapůvod. Doba bronzová je určitě jinotaj, ta deska se klidně mohla jmenovat Doba kamenná, tohle je novodobý tlučení pazourkem o skálu, a kdybych chtěl dál přehánět ve zpátečce, pak neandrtálský emo, anebo rovnou soundtrack z prvohor. Kámen je rock a bronz je kov.

Český texty jsou napsaný životem v rovině lyrika, kterej váží každý slovo, ale ve smyslu co na srdci to na jazyku. Třeba jenom spojení slov říjnovej dech, to je teď aktuální a úplně vidím ty procházky přírodou, životem, vzpomínkami, přítomností a mlhavým oparem toho, co ještě bude. Jestli je ti kolem čtyřiceti, identifikuješ se s tím vším, jako ti teď vadí nadprodukce vinylových desek. Texty plynou sugestivní deklamací a postupně se odlupují ve vrstvách jak cibule, krajina, generace, etapy života.

Rozčeřit zatuchlý vody prastarýho undergroundu, který přežívá jen díky pamětníkům, co už nebudou mít odvahu k nějaký nový vlastní cestě? Ano, přirozeně evokovat mocného ducha novodobého undergroundu, to je devíza, kterou je tu třeba ocenit. Scéna potřebuje nový formy, jinak s odchodem generací původních fanoušků definitivně končí a žánr postupně zaniká.

Lidi se přes e-shop ptaj, co tahle velká deska Aran Epochal, stojí to za to? Odpovídám jenom, má dost specifickej potenciál, aby ses k ní vracel. Žánrově bere a dává ambientu, folku, alternativním formám rocku a hardcore - punku. A pochopitelně undergroundu, byť se s ním nijak okázale neztotožňuje, možná se ho dotýká mimoděk, podvědomě.

Na černém elpíčku v rozvíracím obalu s textovým inlayem je zvěčněno 12 skladeb a před zdánlivým koncem každý strany se vkrádá přání, ať ještě to áčko nebo béčko nekončí, a v tu chvíli na posluchače čekají vždycky ještě tak dvě písně. Co chci říci - tahle deska udrží pozornost posluchače každým songem a s opakovaným poslechem se chce vracet ke každý skladbě, skoro víc než k desce jako celku, jak zní recenzentský klišé, za který by se měli publicisté svazovat do kozelců.

Tahle deska nevybočuje, ta jde mimo všechny značený cesty, berme ji třeba jako kompilaci, ale především nejsrdečnější výpověď upřímnýho chlápka, co je s životem parťák. Uklidňující a vzápětí zneklidňující. Kápézetka ty vole, to je krabička poslední záchrany každýho skauta, a tohle je gramodeska poslední záchrany každýho chlapa a ženský, co chtěj nechtěj míří na stezku středních let. Toho se nebojim jak svině.


























Cenový alarm

Rádi vás budeme informovat o snížení ceny pod vámi zadanou částku.

Prosím, opište kód:
Napište recenzi
Pro napsání recenze musíte být přihlášen(a).
Nikdo ještě nenapsal recenzi tohoto zboží.
Aktuální zboží ARAN EPOCHAL & TAHLE HUDBA "Doba bronzová" [CD, 2015] ARAN EPOCHAL & TAHLE HUDBA "Doba bronzová" [CD, 2015]
Kód:  
Debutové album AE přišlo po osmi malých singlech a čtyřiceti letech frontmana Adama Nenadála, který se na něm obklopil spoustou hostů. Výsledek je oproti minulosti jinde, respektive dál a evokuje mocného ducha novodobého undergroundu. Zapečetěno.
250 Kč*