Vyhledávání zboží Informace Partneři
Zde se nacházíte: / Podle výrobce / Opus
Podrobné údaje o zboží

TUBLATANKA "Skúsime to cez vesmír" [CD, 1987]

Kód:
TUBLATANKA "Skúsime to cez vesmír" [CD, 1987]
Druhé album slovenské hardrockové kapely. Reedice 2012, CD v kartonové dvoupošetce, zapečetěno.

Žádné hodnocení.
Dodavatel Magick Disk Musick
Kategorie: CD
Zboží není na skladu a musí být doobjednáno.
13,19 €
TUBLATANKA "Skúsime to cez vesmír" [CD, 1987]
Druhé album slovenské hardrockové kapely. Reedice 2012, CD v kartonové dvoupošetce, zapečetěno.

>>> MERŤÁK | 2010-04-05 >>> VINYL DISK MUSICK

TUBLATANKA "Skúsime to cez vesmír"

LP (1987 Opus)

Pokračování úspěšného začátku

Uplynul téměř rok a půl od vydání debutu slovenské Tublatanky a na pultech tehdejších obchodů s hudbou se objevuje jeho následovník, a sice album "Skúsime to cez vesmír". Vydat po tak krátké době další desku bylo v tehdejším Československu poměrně nesnadné i pro už zavedenější rockové skupiny, ale pokud šlo o kapelu, která fungovala teprve několik málo let, bylo to téměř nemožné! Proč tedy druhé LP Tublatanky vydala firma Opus tak brzo po uvedení debutu? Dostačující odpovědí nám budiž fakt, že debut Tublatanky se v počtech prodaných kopií velice rychle vyšplhal na číslo 100.000, což je - z hlediska dnešního prodeje nosičů - naprosto nepředstavitelný počet. A nebudu si vymýšlet, pokud budu tvrdit, že druhé album v prodejnosti to první ještě překonalo - tomu se zkrátka říká raketový start! Vím, že stran prodeje debutu se opakuji, protože jsem o tom psal už v předchozí recenzi „slovenské legendy“, ale jsem přesvědčen, že je to dobrý úvod do onoho roku 1987 a s ním spojenou zlatou érou Tublatanky.

A teď už konečně k samotné desce, jejíž obal je na přední straně tvořen velkou fotografií kapely a objevuje se zde už i její typické logo, které používá dodnes. Zadní stranu zdobí opět společná fotografie všech členů skupiny. Kapela je zvěčněna ve svých typických krojích a fotografie zadní strany je vyfocena tak, že to vypadá, jako by muzikanti letěli směrem vzhůru, i když vlastně stojí na místě. K obalu je to vše, protože o ničem víc se zde rozepisovat moc nedá.

Na albu je celkem deset nových písní. Úvodní "Vo vel'kej škole dní" se nese ve středním tempu a zajímavé určitě je, že v této skladbě zpívá poslední refrén kromě Tublatanky dalších třiadvacet muzikantů z bratislavských rockových skupin (např. Metalinda nebo 300 HR). Následuje "Šlabikár II.", který je oproti svému stejnojmennému přechůdci dost odlišný (jiný rytmus i jiná slova), každopádně písnička je to povedená. Ani třetí "Neváham ..." není příliš rychlá a album tak zatím stále působí, že je ještě pomalejší, než jeho předchůdce - zkrátka Tublatanka si ponechala své rychlejší klenoty až dál. Předposlední song na první straně je "Dotyk rúžom na pohár", což je rocková balada pojednávající o vztazích na jednu noc. Dodnes však nepochopím, proč na samý začátek alba nebyla zařazena následující skladba - a vlastně vůbec jedna z nejlepších a nejrychlejších kompozic Tublatanky vůbec - "Skúsime to cez vesmír". Pokud člověk slyší vinyl poprvé a dojde až sem, pak musí být asi hodně překvapený, tedy když předešlé rockové písničky nahradí pořádná hard'n'heavy kytara, rychlé tempo a hlavně neskutečný speedmetalový začátek, při kterém mrazí nejednomu rockerovi. Opravdu skvělá písnička, bez jejíhož uvedení si koncerty Tublatanky vůbec nedovedu představit!

Následuje strana B a další skvost v podobě skladby "Dnes", která pro mne asi navždy zůstane nejkrásnější baladou, kterou leader skupiny Martin Ďurinda kdy napsal. "Mám byť iný" je položena naopak spíše ve středním tempu a ač je dnes spíš zapomenutá, tak jsem přesvědčený, že je vcelku povedená a rozhodně nenudí, a to i díky velice pěknému kytarovému sólu. Přesně uprostřed B strany se nacházejí "Vel'ké nádeje", které mě osobně vůbec nebaví, především díky tomu, že zpěv se příliš nehodí ke kytaře a nejhůře to je slyšet zřejmě při refrénu. "Už som váš" je jedna z písniček, které mám od Tublatanky rád, avšak koncertně - domnívám se - už se dlouho nehraje, přitom rozhodně patří k tomu lepšímu na tomto albu. Klasické tublatankovské hardrockové tempo, zpěvný a krátký refrén a hudebně nic příliš složitého. Úplně poslední písničkou na LP je "Tuláčik s dobrou povesťou", který byl později uváděn jako Judáš, a stále patří ke zlatému fondu bratislavské legendy. Písnička je svižnější a stala se tak pěknou tečkou za celým albem. Snad zbývá ještě dodat, že deska byla nahrána v nezměněné sestavě (Ďurinda, Horváth, Černý) jako její předchůdkyně, o výhradní hudební autorství se postaral Maťo Ďurinda a texty napsal opět Martin Sarvaš.

Pokud bych měl toto album nějak shrnout, pak tvrdím, že důstojně navázalo na svého předchůdce a nijak nezklamalo. V době vydání svého druhého dlouhohrajícího alba jela Tublatanka dokonce měsíční turné po halách a amfiteátrech po celém Československu, vysoce prodávala obě své desky a jednou provždy se zapsala do historie československého bigbítu.














Cenový alarm

Rádi vás budeme informovat o snížení ceny pod vámi zadanou částku.

Prosím, opište kód:
Napište recenzi
Pro napsání recenze musíte být přihlášen(a).
Nikdo ještě nenapsal recenzi tohoto zboží.
Aktuální zboží TUBLATANKA "Skúsime to cez vesmír" [CD, 1987] TUBLATANKA "Skúsime to cez vesmír" [CD, 1987]
Kód:  
Druhé album slovenské hardrockové kapely. Reedice 2012, CD v kartonové dvoupošetce, zapečetěno.
13,19 €