Vyhledávání zboží Informace Partneři
Zde se nacházíte: / Podle vybraných kapel / TUBLATANKA
Podrobné údaje o zboží

TUBLATANKA "Tublatanka" [CD, 1985]

Kód:
TUBLATANKA "Tublatanka" [CD, 1985]
Debut slovenské hardrockové kapely. Reedice 2012, CD v kartonové dvoupošetce, zapečetěno.

Žádné hodnocení.
Výrobce: Opus
Zboží není na skladu a musí být doobjednáno.
299 Kč
TUBLATANKA "Tublatanka" [CD, 1985]
Debut slovenské hardrockové kapely. Reedice 2012, CD v kartonové dvoupošetce, zapečetěno.



>>> MERŤÁK | 2009-04-01 >>> VINYL DISK MUSICK

TUBLATANKA "s/t"

LP (1985 Opus)

Hard rock made in Slovakia

„Deska, kterou držíte v rukou, zaznamenává většinu skladeb z prvního koncertního programu skupiny. Kdo má rád strhující tóny elektrické kytary, chytlavé refrény ve skladbách klasické rockové stavby a rozsahu, ten bude potěšen. Písničky, které budete poslouchat, nahráli tři poloprofesionálové, takže mají všechny klady a nedostatky tohoto označení. Jedno je však jisté: tato deska je upřímná a pravdivá.“

Takto by mohl znít překlad do češtiny z úryvku textu, který je umístěn na lícové straně desky debutu legendární slovenské kapely Tublatanka. Netřeba psát mnoho o významu alba až po dnešní dobu, netřeba psát mnoho o tom, jaké všechny obzory se skupině Tublatanka otevřely nahráním a vydáním tohoto jejich alba. Tato deska byla ve své době v podstatě revoluční a rozhodně patří do zlatého fondu československého bigbítu.

Tublatanka vznikla v roce 1982 a už od samého počátku vystupovala skupina jako trio. Přesně 30. ledna roku 1983 se Tublatanka zúčastnila festivalu amatérských skupin „Mladá vlna 82“ pouze jako předskokan, avšak setkala se s poměrně vysokým a v té době nečekaným ohlasem. Následujícího roku už skupina po nabídce gramofirmy Opus nahrávala ve studiu svou první dlouhohrající desku. Opusovské studio „Divadlo hudby“ se nevyznačovalo příliš vysokou kvalitou zvuku, takže je to na samotném soundu LP znát. Nakonec se alba prodalo během poměrně krátké doby 100.000 kusů a Tublatanka se stávala Slovenskou „tvrdě rockovou“ skupinou číslo jedna.

Na albu se nachází celkem jedenáct písní. Autorem hudby je zpěvák a kytarista Martin Ďurinda a o slovenské texty se postaral Martin Sarvaš, který byl též manažerem skupiny. Zvuk u těchto „starých“ vinylů hodnotím vždy nerad, protože pro dnešní „digitální“ dobu je velice nevyhovující, takže spíš jde o nostalgii. Když si ale člověk uvědomí, že ve své době šlo bezpochybně o nejtvrdší oficiálně vydané album v Československu ("Plni Energie" od Citronu vyšlo až v roce 1986 a o vydávání metalových LP v ČSSR si mohli lidé jen nechat zdát), dopadl zvuk ještě vcelku dobře.

K samotným skladbám lze jen napsat, že více než polovina z nich je v dnešní době už léty prověřený hit. Těmi „hity“ jsou bezesporu "Šlabikár", "Dajte mi na to liek", "Rieka" nebo "Kúpim si kilo lásky", "Mám rád veci nemožné" a "O nás". Avšak i ostatní skladby jako "Máme to zrátané", "Som rád, že ťa stretnem len náhodou", "Priatel´", "Zajtra" a "Schody do seba" nepatří určitě k tomu nejhoršímu co jsem měl možnost od Tublatanky slyšet, ba naopak. Deska nemá téměř žádné hluché místo a rozhodně nenudí ani po téměř pětadvaceti letech od svého vydání.

Nebývá zvykem v mých recenzích psát o obalech jednotlivých desek až na konec, avšak u debutu Tublatanky jsem rád udělal výjimku. Obal je tvořen na přední straně velkou fotografií skupiny v jejich tolik pověstných lidových krojích, které kapela používala, a kterými se vyznačovala až do začátku devadesátých let. Dole je uveden pouze název skupiny (ještě bez jejich pověstného loga, které je používáno od druhého LP až do dnešní doby). Na zadní straně můžeme najít playlist alba, včetně velké fotografie muzikantů ve stříbrné a rudé barvě. Zkrátka v jednoduchosti je síla.

Přestože od vydání debutu uplynulo už mnoho let, je i dnes toto album základem repertoáru mnoha rockových skupin v Čechách i na Slovensku a u mne osobně vždy vítězilo víc, než Tublatankovské vzory jako Led Zeppelin, Thin Lizzy, Nazareth nebo Pink Floyd.
Cenový alarm

Rádi vás budeme informovat o snížení ceny pod vámi zadanou částku.

Prosím, opište kód:
Napište recenzi
Pro napsání recenze musíte být přihlášen(a).
Nikdo ještě nenapsal recenzi tohoto zboží.
Aktuální zboží TUBLATANKA "Tublatanka" [CD, 1985] TUBLATANKA "Tublatanka" [CD, 1985]
Kód:  
Debut slovenské hardrockové kapely. Reedice 2012, CD v kartonové dvoupošetce, zapečetěno.
299 Kč