Vyhledávání zboží Informace Partneři
Zde se nacházíte: / Podle vybraných kapel / SORATH
Podrobné údaje o zboží

SORATH "Matache Chavala" [12" one-sided mini LP, 2017]

Kód:
SORATH "Matache Chavala" [12" one-sided mini LP, 2017]
Debutové sedmi skladbové EP (1996) jako jednostranné vinylové mini LP. Poprvé na vinylu, limitováno 150 kusy. [ N ]

Žádné hodnocení.
Připraveno k odeslání
19,85 €
SORATH "Matache Chavala" [12" one-sided mini LP, 2017]
Debutové sedmi skladbové EP (1996) jako jednostranné vinylové mini LP. Poprvé na vinylu, limitováno 150 kusy.

>>> BERRY | 2017-09-16 >>> VINYL DISK MUSICK

SORATH "Matache Chavala"

12" one-sided mini LP (2017|07|24 Library Of Hellfire Gods Productions)

Po mnoha letech opět povstává Sluneční démon

Když před pamětníky vyslovíte název plzeňské kapely Sorath a připojíte titul "Matache Chavala", neváhají uznale pokývnout hlavou a zkušeně dodat, že ve svý době tu nebylo lepšího black metalu.

Řeč pochopitelně není o prapůvodní linii šněrující celými 80. lety, ale o její nastupující generaci, revoltující proti předkům relativně novým výrazivem, svým způsobem extrémnější podobou, v jistém smyslu nihilismem a v neposlední řadě čerstvou energií, která v té době a vůbec v jakékoliv době udává běh - víceméně lhostejno, do jaké míry je originální či novátorská.



Intenzitou, kterou v polovině 90. let hráli a vůbec byli aktivní Sorath, u nás neměli konkurenci, a dokladem tohoto tvrzení byla nahrávka "Matache Chavala" (1996), která vyšla po dvou předchozích kazetových demech "666 ... To Awakening" (1994) a "Voices" (1995) jako historicky třetí kazeta a první (a doposud jediné) split CD, tehdy s kapelou Unclean a jejich demem "Tam kdesi v hlubinách".

21 let od původních vydání se rozhodl zvěčnit v černých drážkách ten samý materiál label Library Of Hellfire Gods Productions, a sice v poněkud obskurním formátu jednostranného 12" mini LP. Tedy zatímco strana A obsahuje celý titul od první do sedmé skladby, strana B je kromě informačně bezcené středové etikety zcela prázdná. Tenhle formát mi vždycky připadal tak trochu jako plýtvání plastem, nebyla-li druhá strana použita designově a opatřena například stylovým sítotiskem či korespondujícím leptem.

Není tajemstvím, že v undergroundu jakéhokoliv žánru nejsou peníze, ale srdce, nicméně obdrželi-li jsme titul k recenzi, musíme měřit spravedlivě. Grafika obalu byla lehce pozměněna, původně černobílý titul se dočkal barvy, ale vzhledem k nízkému nákladu deklarovanému labelem na 150 kusů, jen digitálnímu tisku, což by prvnímu pohledu nijak neuškodilo, ale druhý už není tak nadšený - povrch obalu je velmi náchylný k mechanickému podření, kterému se žádný obal bez plastového přesobalu neubrání.

Samotnou nahrávku jsem poměrně nadšeně popisoval a hodnotil ve fanzinu Metal Breath č. 36 (5-6/96) a zde předkládám dobové znění, které se od současného pohledu nijak neliší, samozřejmě s ohledem na kvalitu zvuku, jejíž parametry byli jiné dvě dekády nazpět a jiné jsou nyní.

"Sorath čerstvě natočili sedm dosud nezveřejněných, převážně nových skladeb ze své bohaté tvorby. Songy shrnuli v titul "Matache Chavala" ("Pád Andělů"), který je zvukově pro tuto sortu více než vyhovující. To znamená, že není sice absolutně dokonalý, ale bohatě postačující a přesvědčivý. Sluneční démoni stylově vykristalizovali v osobité pojetí black metalu světové úrovně, který je produkován právě v dnešních dnech. Předchozí postupy a prvky death metalových rázů z minulosti jsou opravu tatam, což se tímto materiálem jeví jako přirozený vývoj kapely, který se dostavil zcela sám. Ale zpět k obsahu popisovaného díla. Zde bych vás rád upozornil, že pokud se vám bude zdát materiál na první poslech příliš jednotvárný, pak se nemýlíte, ale po skutečném naposlouchání zjistíte, jak až jsou jednotlivé songy různorodé. Za nejpreciznější kusy považuji úvodní a titulní, výborně pojatou věc "Matache Chavala", dále místy až melodicky okouzlující "Sitra Achra" a nejrakší údernou "Pope Die!". Zkrátka si tento počin rozhodně vyslechntěte, protože ze současného českého black metalu je Sorath s touto zhudebněnou hmotou jedna z nejhodnotnějších kapel, které jsem doposud slyšel."



Stará láska nerezaví, i přes uvedené výhrady děkuji této reedici za připomínku jedné zatraceně silné nahrávky, která v 90. letech formovala můj náhled na druhou blackmetalovou vlnu, která tehdy povstala a víceméně přežila do dnešních dnů (za všechny zahraniční kapely a inspirační zdroje nemohu nezmínit Dark Throne, Ancient Rites, Marduk, Diabolos Rising, Impaled Nazarene, Immortal, Gorgoroth, Burzum, Absu, Varathron či Mayhem).

Sorath od té doby vydali tři regulérní řadová alba - "Gnosis" (1997), "Omnes Dii Gentium Daemonia" (2000) a zřejmě nejvíce ceněné "Vivimos En Perpetua Guerra" (2003), aby se po nich následně slehla zem. V posledních dvou letech se však pomalu vrací zpět na povrch, sporadicky se objevují na pódiích a pomalu dokončují své čtvrté řadové album...












Cenový alarm

Rádi vás budeme informovat o snížení ceny pod vámi zadanou částku.

Prosím, opište kód:
Napište recenzi
Pro napsání recenze musíte být přihlášen(a).
Nikdo ještě nenapsal recenzi tohoto zboží.
Aktuální zboží SORATH "Matache Chavala" [12" one-sided mini LP, 2017] SORATH "Matache Chavala" [12" one-sided mini LP, 2017]
Kód:  
Debutové sedmi skladbové EP (1996) jako jednostranné vinylové mini LP. Poprvé na vinylu, limitováno 150 kusy. [ N ]
19,85 €*