Vyhledávání zboží Informace Partneři
Zde se nacházíte: / Podle vybraných kapel / PRAŽSKÝ VÝBĚR
Podrobné údaje o zboží

VÝBĚR "s/t" [digipack CD, 1987]

Kód:
VÝBĚR "s/t" [digipack CD, 1987]
Druhá deska Výběru, tvrdší a často respektovanější než debut. Zapečetěno.

Žádné hodnocení.
Výrobce: Supraphon
Připraveno k odeslání
299 Kč
VÝBĚR "s/t" [digipack CD, 1987]
Druhá deska Výběru, tvrdší a často respektovanější než debut. Zapečetěno.



>>> JOHAN | 2010-03-28 >>> VINYL DISK MUSICK

VÝBĚR "s/t"

LP (1987 Supraphon)

Vzácně vyrovnané album

V roce 1983 se po zásahu komunistických mocipánů musel odmlčet Pražský výběr, jeho album "Straka v hrsti" skončilo v trezoru a vyjít mohlo jako bezejmenné LP až v roce 1988. Ale ještě dříve se na trhu objevila jiná eponymní vinylová kolekce – debut skupiny Výběr.

Výběr měl samozřejmě s Pražským výběrem mnoho společného, matematicky vyjádřeno 75%. Historie Výběru se začala psát v roce 1985, kdy vzaly definitivně za své plány na obnovení Pražského výběru, protože emigroval bubeník Jiří Hrubeš. Michael Kocáb a Michal Pavlíček se v té době věnovali studiové práci, Vilém Čok hrál s Mopedem a s barovou skupinou Gama. Všichni tři se znovu potkali při nahrávání hudby k dětskému filmu "Hledám dům holubí", za bicími je doplnil Klaudius Kryšpín. A právě s Kryšpínem v sestavě se kapela znovu pustila do tvorby nového materiálu, se kterým úspěšně absolvovala přehrávky a v říjnu 1986 i první koncert. Comeback mohl proběhnout hlavně díky změnám společenských poměrů – sovětská perestrojka znamenala lehké uvolnění poměrů...

V únoru 1987 zamířil Výběr do studií Supraphonu, kde nahrál devět nových skladeb. Skladeb o poznání tvrdších než dříve – tehdy dominující heavy metal chtě nechtě ovlivnil i Pavlíčka. Hned úvodní vypalovačka "Tatrman" sice obsahuje jistou dávku teatrálnosti hlavně díky občasným Čokovým hlasovým vstupům, ale takovou rozevlátostí jako předešlá tvorba se pochlubit nemůže. On obecně nový materiál vyznívá poněkud jinak než předchozí nespoutaná a živelná tvorba – a tak je na místě otázka, zda se vůbec dala druhá „Straka“ čekat. Dovolím si tvrdit, že ne. Kocáb a Pavlíček coby takřka výhradní autoři hudby těch smolných pět let nemohli zůstat stát na místě. Obdařeni četnými zkušenostmi ze studiových prací se vyvíjeli nejen jako instrumentalisté, ale i jako autoři. A Michael Kocáb to v roce 1988 trefně okomentoval: „Nechci, aby Výběr byl tím, čím byl Pražský výběr počátkem 80. let. Znamenalo by to žít ve svém vlastním stínu, zdolávat trasu, která je nenávratně zasypána. Musíme najít nový prvovýstup. Spadli jsme a při pádu vytrhali skoby; tudy už nelze. Dá se do stejné výšky znovu vylézt, ale nikdo mě při hledání nové trasy nesmí mlátit po hlavě mojí vlastní legendou.“

Ale zpět k desce, která na rozdíl od prvotiny nabízí vzácně vyrovnané dvě strany, přičemž tvrzení „vzácně vyrovnané“ lze použít i pro charakteristiku skladeb. Mně v době pořízení alba hned po vydání přišla nepatřičná jediná skladba – "Hrály dudy". Nikoliv, že by byla slabší, ale protože jsem ji znal z kompilace POSLOUCHÁTE VĚTRNÍK ... 3. Tehdy mi do konceptu alba nezapadala, ale dnes si ji užívám... A užívám si celé album, které čas od času vylovím a chutí přehraji. Všechny skladby bez výjimky lze považovat za hity. Divočejší kousky "Tatrman" a "Sbal si to svý ráno" potěší hlavně příznivce říznějších kytarových eskapád a zpěvných (chytlavých) refrénů. Pomalé, ponuré "Člověk bez talentu", "Smolař" či "Snaživec" pak učarují vyznavačům dlouhých táhlých kytarových a klávesových tónů a kytarových sól. Do třetí kategorie lze zařadit "Papíry straší", které jako by vypadly z repertoáru Stromboli, "Hrály dudy" s ženským zpěvem (hostující Hana Brázdová – ta si ještě střihla roli „milé“ manželky v úvodu "Sbal si to svý ráno") i skutečnými dudami (Renáta Fučíková a Milan Křeček) a "Chvastoun". O skladatelské invenci a instrumentální virtuozitě jistě nemá cenu psát, všichni čtenáři těchto řádků znají desku nazpaměť... (a jestli je tu někdo, kdo „netuší“, měl by to rychle napravit!).

Speciální kapitolou je zpěv, o který se podělila hned tři hrdla – Kocáb, Pavlíček a Čok. Tentokrát nikoliv coby sóloví interpreti dané skladby, ale většinou se v každé prostřídali. Nejen díky tomu jsou songy po vokální stránce velmi pestré. Všichni tři jsou totiž schopni pracovat i se svými hlasy a výrazy, takže nejen Čok exceluje v dříve neprobádaných polohách.

O texty (kromě jediného, který napsal Josef Novotný) se tentokrát postarali Kocáb, Pavlíček a Čok, spolupráce s F. R. Čechem se tedy neopakovala, čili se nekonají „připitomělé texty“ ze „Straky“. Přesto nechybí velká porce absurdit, vedle nichž se objevují závažnější témata. Do první skupiny určitě spadají slovní hříčky "Tatrman", "Hrály dudy" a "Chvastoun"; do druhé "Člověk bez talentu" („lásku si koupíš, ale běda, když si chceš koupit nadání“), "Papíry straší" (o pracovním „elánu“ úředníků), "Smolař" (o marnosti věčného smolaře, na nějž se sudičky vykašlaly a zůstala tam jen jedna - Smůla) a "Snaživec" – asi vůbec nejlepší text o kariéristovi, který je pro vlastní prospěch schopen všeho. V meziprostoru pak visí úsměvný popis manželských nedorozumění ("Sbal si to svý ráno") a "Tyhle řeči znám".

Obal odpovídá době vydání, ve které se rocková muzika krčila kdesi v koutě. Titulní strana sice zaujme na první pohled, na druhý nikoliv. Kresba hlavy s několika místnostmi mi přijde nesrozumitelná a nehezká. Ani fotka na zadní straně nepotěší, stejně jako absence textové přílohy.

Závěr: Skvělá nahrávka, která podle mě překonala respektovanější prvotinu.
Cenový alarm

Rádi vás budeme informovat o snížení ceny pod vámi zadanou částku.

Prosím, opište kód:
Napište recenzi
Pro napsání recenze musíte být přihlášen(a).
Nikdo ještě nenapsal recenzi tohoto zboží.
Aktuální zboží VÝBĚR "s/t" [digipack CD, 1987] VÝBĚR "s/t" [digipack CD, 1987]
Kód:  
Druhá deska Výběru, tvrdší a často respektovanější než debut. Zapečetěno.
299 Kč*