Vyhledávání zboží Informace Partneři
Zde se nacházíte: / CD
Podrobné údaje o zboží

PLEASE THE TREES "Carp" [CD, 2015]

Kód:
PLEASE THE TREES "Carp" [CD, 2015]
4. CD táborsko - pražské kapely, spontánní a živé jak recenze níže. Kartonový obal, imitace LP. Zapečetěno.

Žádné hodnocení.
Výrobce: Starcastic Records
Připraveno k odeslání
10,98 €
PLEASE THE TREES "Carp" [CD, 2015]
4. CD táborsko - pražské kapely, spontánní a živé jak recenze níže. Kartonový obal, imitace LP. Zapečetěno.



>>> BERRY | 2015-09-26 >>> VINYL DISK MUSICK

PLEASE THE TREES "Carp"

LP (2015|09|21 Starcastic Records)

Řadová deska, která vybočuje z řady

Brus, to je první slovo, co mi vytanulo po prolnutí zvuku tohohle černýho vinylu mýma ušima. Hrubý šmirgl umně opracovávající jemné drahokamy osmikarátového modřence vyloveného bagrem ze dna rybníku. Kapr. Carp. Přesmyčka ve své prostotě. Doporučuje deset z deseti bagristů jako svižnej náhul do kabiny. Pracovní doba uteče a tu desku si s sebou odnesou domů. A na noc alespoň repeat empétrojek, pro nevypadnutí z rytmu a nepolekání se ticha.

Osm aktuálních skladeb, při kterých krev tuhne v žilách jak čtyřiadvacet hodin odstátej beton, je - přes v úvodu vyřčené - návazných na předchozí album, ovšem ten nervydrásající, tepající rytmický spodek, je jaksi zoceluje v dokonale vyarmovaný celek a je poznávacím znamením, cejchem Carpu. Carpe diem, je-li libo.

Ve třetí skladbě se zpěvák Václav Havelka pouští nikoliv z výšky, ale do výšky, jaká snad na fyzickém elpíčku doposud nezazněla. Je to v jistém ohledu nový pohled, na první poslech rozhodně nezvyklý, však o to víc - v dobrém slova smyslu - zneklidňující, byť skladba je na albu dosud nejpomalejší a nejobnaženější, nechci-li použít slovo nejjednodušší. Ale možná se jedná jen o zvýraznění kontrastu, bravurné udržení pozornosti v přední linii.

Po prvním poslechu je Carp sbírkou hitů, se kterejma zdánlivě nemá nic společného, a protože recenzi píšu bez jakéhokoliv odstupu, tak nyní těžko předjímat, jak dlouho vydrží čerstvé a jak často se k nim člověk bude vracet. Každopádně předpokládám, že jak "A Forest Affair", tedy předchozí desku, tak aktuální "Carp" bude možné po letech lovit ze sbírek se stejnou pravidelností a potěšením.

Aktuální album má píár ve smyslu v Americe během 24 hodin natočené desky s texty napsanými na cestách, a tak dál. Přirozeně se tak v celku odráží jistá syrovost - primárně právě ve zvuku a sekundárně i v konstrukci a jisté ponurosti skladeb; byť ponurost nevylučuje hitovost, to už jsme kdysi zjistili s páskami Velvet Underground pod peřinou.

Skladby na Carpu jedou často do příslovečného nekonečna, jak to znají posluchači z koncertů Please The Trees, i tohle evokuje dojem krystalicky syrové nahrávky.

Obal je stylový - odkazuje na grafické cítění z minulosti a přesto přichází s novou formou. Vše laděné do modra, dokonce vytištěné na modrém kartonu, jehož kontrolu lze provést s pozitivním výsledkem i zvnitřku vnějšího obalu. Vnitřní obal vládne jako samostatná jednotka - mohutný stříbrotisk, a kód pro empétrojky do všech těch kabin bagrů, jak jsem o nich psal na začátku.

V týhle kapele se převaluje potenciál, vydává silný alba, ale vrchol je ještě před ní. Tohle je úplně nejlepší recenze - a prototyp toho, jak by dnes mohly vypadat, protože jsem jí napsal během prvního poslechu alba, nic obsahově neupravil, všechno vyřčený napoprvý a nasyrovo. Historie alba přenesená do řádek recenze.

Tohle je rock'n'roll, co se ctí recykluje to nejlepší, co v něm kdy zaznělo, to znamená vlastně jediný podstatný. Srdce. Tohle je skupina, co boří mýty o běžným zkamenělým, obsesivním modelu představy o fungování kapely. Tohle je řadová deska, která vybočuje z řady.















Please The Trees - Suite F (OFFICAL VIDEO) from Igor Zacharov on Vimeo.






















Cenový alarm

Rádi vás budeme informovat o snížení ceny pod vámi zadanou částku.

Prosím, opište kód:
Napište recenzi
Pro napsání recenze musíte být přihlášen(a).
Nikdo ještě nenapsal recenzi tohoto zboží.
Aktuální zboží PLEASE THE TREES "Carp" [CD, 2015] PLEASE THE TREES "Carp" [CD, 2015]
Kód:  
4. CD táborsko - pražské kapely, spontánní a živé jak recenze níže. Kartonový obal, imitace LP. Zapečetěno.
10,98 €*